Dr. Fischer Eszter oldala
Bemutatkozás
Önéletrajzom
Írásaim
Elérhetőségeim
Linkek

Önéletrajz

1977-ben végeztem pszichológia szakon az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, 1986-ban általános orvos szakon a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Bölcsészdoktori disszertációm (1981) témája a testvérkapcsolatok dinamikája. Pszichológiai tanulmányaim befejezésétől 1986-ig, Berlinbe költözésemig a budapesti második kerületi Nevelési Tanácsadóban dolgoztam.

1986 óta családommal Berlinben élek. Magyarországhoz fűződő kapcsolataim nem szakadtak meg, időmnek kb. egyharmadát Budapesten töltöm, ahol a Szabad Iskolákért Alapítvány (www.kooperativ.hu) keretében tanácsadást tartok mozaikcsaládban élők számára.

A mozaikcsalád az a családi konstelláció, melyben nem - vagy nem csak - egy szülőpár és közös gyerekeik élnek együtt, hanem a családhoz a szülők előző kapcsolataiból származó gyerekeik is hozzátartoznak, függetlenül attól, hogy együtt laknak, vagy "csak" rendszeresen találkoznak. Ez az életforma egyre gyakoribb, de sajátos körülményeivel megítélésem szerint nem foglalkozunk eleget: általában sem a pár, sem környezetük nem számol eléggé a nagy valószínűséggel várható problémákkal, és mivel a "más gyerekéhez" fűződő viszony tabuterhelt ("gonosz mostoha"), ez erősen megnehezíti a konfliktusok konstruktív kezelését. Ez irányú tapasztalataimat a Modern mostohák, a páromnak gyereke van című könyvemben foglaltam össze, mely a Saxum kiadó Az élet dolgai című sorozatában jelent meg. Rendelésemen elsősorban párokkal foglalkozom, de egyéni tanácsadást is vállalok, szülők, mostohaszülők vagy mozaik családban élő gyerekek számára. Sürgős esetben illetve vidékiekkel, messze lakókkal előzetes egyeztetés alapján telefonon vagy emailben is konzultálok (a fischer.eszter@online.de email címen, illetve a (06-1) 213-8779 budapesti telefonszámon vagyok elérhető).

Berlinben szabadfoglalkozású pszichológusként dolgozom, jelenleg két munkahelyen vagyok állandó munkatárs. Külföldiként Németországban élve érdeklődésem ráirányult a migráns gyerekek speciális nehézségeire: arra a komplex hátrányos helyzetre, mely a nyelvtudás deficitjéből, a mai német életformával alig összeegyeztethető kulturális sajátosságokból, izolációból, a szülők gyakori munkanélküliségéből, szegénységéből, alacsony iskolázottságából stb. szövődik össze. Két általános iskola és egy óvoda után jelenleg egy olyan középiskolában dolgozom, melyben a német anyanyelvű tanulók aránya alig két-három százalék és a szülők kétharmada tartósan munkanélküli. Az itt szerzett tapasztalataimról 2004 óta A személyiség, a szocializáció és a viselkedés kulturális összefüggései címen évente kurzust tartok negyedéves pszichológia szakos hallgatóknak a Károli Gáspár Református Egyetemen.

A másik munkahelyem egy személykereső szolgáltatás ("Wiedersehen macht Freude", lásd www.wiedersehenmachtfreude.de), amely eltűnt, szem elől vesztett személyek felkutatását vállalja. A megbízók egy része alig vagy egyáltalán nem ismert családtagjait szeretne megtalálni: örökbefogadott gyerekek keresik vérszerinti anyjukat, házasságon kívül születettek soha nem látott apjukat, ismeretlen testvérüket, féltestvérüket stb. E lelkileg nemritkán igen megterhelő esetekben nyújtok pszichés támogatást. Jelenleg folyamatban van egy utóvizsgálatunk arról, hogy a keresőszolgálat hat éves története alatt megtalált vérszerinti hozzátartozókkal a "boldog" viszontlátást követően hogyan alakult a további kapcsolat.

"Kettős életem" tapasztalatairól rendszeresen publikálok különböző folyóiratokban (ÉS, Holmi, Beszélő, Fordulópont, Eső).